Idén is megválasztották Komló és környéke legjobb pálinkáit. Száznál is több mintát vizsgált a zsűri a Komlói Nemzetközi Pálinka, Likőr és Pogácsa Mustrán.
Fokozatosan nő a zsűrizett pálinkák színvonala – hangzott el a Béke Hotel kertjében rendezett mustra értékeléssel egybekötött eredményhirdetésén. Ezt Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke, a rendezvény fővédnöke jelentette ki hozzátéve, hogy ebben nagy szerepet játszanak a neves pálinkamesterek részvételével év közben szervezett szakmai képzések, felkészítők.
Páva Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület alelnöke, a mustra főszervezője a pálinkatörvényre utalva tisztázta a pálinka fogalmát. Elégedettségét fejezte ki, hogy a mustrára nevezett minták már közel 70%-a ért el minősítést. Néhány aktualitást is megosztott hallgatóságával, így többek között azt, hogy a korábban nálunk nem honos füge hivatalosan is bekerült a pálinka elfogadott alapanyagai közé.
Idén 105 mintát neveztek a mustrára, melyeket dr. Gyenesei István pálinka nagymester által vezetett zsűri, az alelnökök (Trepák János, Bolyhos László, Békési Zoltán pálinkafőzde-tulajdonosok) négy asztalparancsnok munkatárs segítségével – értékeltek. (Név nélkül, csak kódszámmal jelölt minták kerültek a zsűri elé – a szerk.)
Kovács András szakértő, asztalparancsnok rövid értékelésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a pálinka alkoholfokának beállításánál fontos, hogy kinek szánjuk az italt. Lényeg, hogy minél többen tudjanak belőle fogyasztani.
Jégl Zoltán a számok tükrében is értékelte a mustrát:
A nevezett pálinkák közül egy 2006-os és egy 2012-es volt a legidősebb minta. A mustrára mánfai, egerági, sásdi, dombóvári, hetényi (7db), magyarszéki (13db) minta érkezett. A 105 pálinkából 75-öt jegyzett komlói személy. 17 mintát hölgy nevezett. A pálinkák 75%-a volt idén saját főzésű.
Számtalan fajta pálinka vett részt az idei megmérettetésen. Ízelítő belőlük: szilva, kajszi, alma, zöld veltelini, dió-szőlő, vadkörte, Irsai, törköly, kékfrankos, naspolya, fekete szeder, kék szőlő, bodza, meggy-cseresznye, vilmoskörte stb.
A pálinkák mellett idén is versenybe szálltak a likőrök, és már hagyomány, hogy pogácsák is megmérettetnek.
A kategóriák győztesei:
A legjobb likőr idén Rieger Mihályné kökényből készült párlata lett. A legjobb női pálinka Papp Lászlóné nevéhez fűződött, aki diópálinkával érte el a sikert. A mustra legjobb „bányászpálinkája” címet Máté László Irsaival érdemelte ki. A kistérségi minták versenyében Csörnyei László cseresznyéje vitte a prímet.
Az idei mustra legjobb komlói pálinkája Kovács András szilvája lett, az ő „Irsai szőlője” tavaly is kiemelkedett. A mustra nagydíját Jégl Zoltán kökénypálinkája érdemelte ki.
A pogácsák versenyében a Papp Attila pékmester által vezetett zsűri Abonyi Istvánné medvehagymás vásárhelyi perecét értékelte legmagasabbra.
Nemzetközi szereplője is volt a mustrának. Két arany minősítést szerzett Neckartenzlingen képviseletében Komlón tartózkodó alpolgármester, Jürgen Schöllhammer birs és körte párlata.