A szépszámú érdeklődő mellett 49 pálinka- és 16 pogácsatulajdonos vett részt az első alkalommal megrendezett komlói Pálinka és Pogácsa Mustrán. A Tisztelet Komlónak Egyesület és a Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület közösen megrendezett gasztronómiai szemléjét Bajnai Gordon és a térség országgyűlési képviselői is megtisztelték.
Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke, a Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület alelnöke a mustra házigazdájaként köszöntötte a résztvevőket – köztük Valpovo tűzoltóparancsnokát, aki két mintájával adott nemzetközi rangot az eseménynek.
A rendezvényen részt vett Bajnai Gordon, az Együtt-PM elnöke, dr. Szakács László, az MSZP listás országgyűlési képviselője és Polics József komlói polgármester társaságában, dr. Hoppál Péter (Fidesz), a választókerület parlamenti képviselője.
Jégl Zoltán köszöntőjében utalt Komló adottságára, a kiskertekben termő jó minőségű, zamatos gyümölcsre, mely alapjául szolgál a környék párlatainak. Igaz, mint megjegyezte, ezt többféleképpen hasznosítják: „ahogy mondani szokás, ha az asszony ér előbb oda, akkor lekvár, ha a férj, akkor pálinka lesz belőle.” Hozzátette, hogy a szeretnének hagyományt teremteni a rendezvénnyel, mely lehetőség arra, hogy összekösse a különböző gondolkodású embereket, ráadásul van feladat az EU irányában a pálinkával kapcsolatban.
Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke, a zsűri vezetőjeként – mielőtt ismertette volna az eredményeket – arról beszélt, hogy a pálinka hungarikum, a magyar kultúra része. A pálinka, mint piacképes termék képes arra, hogy gazdaságélénkítő szerepet is betölthetnek egy-egy területen.
A szervezők által kiadott mindenre kiterjedő statisztika szerint a pálinka mustrára 49 fő (komlói 32 fő, 15 fő vidéki, 2 fő külföldi) 131 mintával nevezett. Az értékelés az országos norma alapján történt. 51% minősített lett, ami megfelel az országos átlagnak.
Arany minősítést a zsűritől 12 fő 16 mintája kapott, ebből 11 komlói főzet volt. Ezüst minősítéssel 28 mintát díjaztak, míg bronz minősítést 23 minta érdemelt ki.
Az alapanyagot tekintve a párlatok gazdái 21 esetben dolgoztak fel almát, barackból 14, szilvából 22, míg körtéből 15 minta készült. 22 pálinka esetében szőlő volt az alapanyag, míg 6 vegyes párlat mutatkozott meg a zsűri ízlelőbimbóinak.
A legtöbb arany minősítés Jégl Zoltán kapta, akinek három mintája is kiemelkedett a mezőnyből, Ágotai Zoltán és Pelyhe András két mintáját jutalmazta arannyal a zsűri.
A mustra „Nagydíjasa” Páva Zoltán ágyas kajszi pálinkája lett, maximális 20 ponttal. A második helyen holtversenyben Jégl Zoltán otonell törköly és Gothár Zsolt ágyas meggypálinkája végzett 19,7 ponttal. A harmadik helyen – szintén holtversenyben – Jégl Zoltán birs- és Gruber József birspálinkája végzett.
Az arany minősítések közül a legtöbbet Jégl Zoltán kapta, ezért az övé lett a Legjobb Komlói Pálinka díj.
A pálinka mustrával párhuzamosan pogácsa mustrára is sor került. A Papp Attila mesterpék által fémjelzett zsűri 16 mintát kóstolt, melyek között medvehagymás ízesítésű volt többségben. Neveztek kapros túros, tepertős, sajtos alapanyagból készült pogácsával, amelyeken a szezámmagos díszítés volt a jellemző. A mustra nagydíját dr. Barbarics Dia vihette haza, kiváló minősítést 5, jót 11, különdíjat 1 pogácsa (diós) érdemelt ki.