
Idén közel száz leadott minta mérettette meg magát a X. Komlói Nemzetközi Pálinka, Likőr és Pogácsa Mustrán.
A pálinkakedvelőknek és -készítőknek a komlói mustra már évek óta stabil helyen szerepel a naptárban, amelyen likőrök és pogácsák is versenybe szállhatnak a saját kategóriájukban. A Tisztelet Komlónak Egyesület és a Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület közös szervezésű mustrájára az elmúlt napokban 92 mintát adtak le a pálinka- és likőrfőzők, amelyeket szakmai zsűri – dr. Gyenesei István, Trepák János, dr. Piros László – értékelt. A pontozás során többek között figyelték az ízvilágát, a karakterét és harmóniáját a pálinkáknak, a végén pedig arany, ezüst, illetve bronz minősítésekkel jutalmazták a párlatokat.

A Hotel Béke Sziget kerthelyiségében zajlott az eredményhirdetés. Jégl Zoltán fővédnök köszöntő beszédében kiemelte, hogy egyre jobbak a párlatok, hiszen 10 évvel ezelőtt, az első mustrán a leadott minták mintegy 48%-a volt minősíthető, mára viszont ez a szám 74% fölé emelkedett. Páva Zoltán főszervező is megosztotta, illetve tolmácsolta a zsűri véleményét, miszerint évről évre javulás tapasztalható a leadott minták tekintetében, a sokéves tapasztalat egyre jobban érződik, a pálinkafőzők megfogadják a korábbi évek észrevételeit vagy éppen kritikáit. Ennek értelmében idén 23 arany, 16 ezüst és 16 bronz minősítést ítéltek oda.










Az idei év „Legjobb pálinkája” címet dr. Kunszt Márta körtepálinkája nyerte el, akinek a leadott mintája elhódította a „Legjobb női pálinka” címet is. A „Legjobb komlói pálinka” címet Olárnyik Tibor cseresznyéje, a „Legjobb bányász pálinka” címet Sápi Jenő irsai olivér pálinkája vihette haza. A „Legjobb likőr” címet Rieger Zsuzsa birspárlata érdemelte ki. A „Legjobb külföldi pálinka” cím is gazdára talált, Jürgen Schöllhammer, Neckartenzlingen alpolgármesterének párlata kapta az elismerést.
Természetesen a beérkezett pogácsák is versenybe szálltak, a mintákat Rieger Zsuzsa vezetésével zsűri értékelte: a leadott 7 mintából 3 arany és 4 ezüst minősítést érdemelt ki.