Május 12-én a Közösségek Házában tartotta meg az immár hagyományossá vált egészségnapját a komlói Új Nap Klub – a Rákbetegek Országos Szövetségének komlói tagszervezete. Szekeres Ernő klubvezetőt kérdeztük a nap eseményeiről.
– Mekkora volt az érdeklődés, és milyen programokkal találkozhattak a megjelentek?
– Örülök annak, hogy ismét sokan ellátogattak az egészségnapunkra, hiszen mi nagyon fontosnak tartjuk ezt a napot. A megalakulásunk óta – már kilenc éve – nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre, így most e nap folyamán is volt vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsírszázalék-mérés, a városi védőnők által reformételekből kóstoló, az egészséges életmódról tanácsadás, véradás, sőt a Légúti Betegek Komlói Szervezete is tájékoztatót adott az érdeklődőknek. A programokon több mint százan vettek részt, s közülük 74-en voltak szűrővizsgálaton is. Sajnos a mérések magas, azaz veszélyes eredményeket is mutattak. A közelmúltban egy előadáson hallottam, hogy 60%-al nőtt a daganatos megbetegedések száma – ezért is igen fontos a megelőzés, már fiatal korban is.
– A hagyományos programok között egy kiállítás is helyet kapott.
– Klubtársunk Kovácsné Büki Anna régóta érdeklődik a rajzolás, a festészet iránt, már gyermekkorában is vonzódott a képzőművészethez. Úgy gondoltuk, hogy csodálatos alkotásait a komlói lakosoknak is látniuk kell, így a képeiből egy kisebb kiállítást szerveztünk, amely nagyon tetszett a látogatóknak.
– Mindemellett biozöldségeket is bemutattak az egészségnapon.
– A kistérségből Vékényből érkezett egy a piacról ismert úriember, aki vegyszermentes salátát, újhagymát és egyéb zöldségféléket kínál. Ezzel is felhívja a figyelmet arra, mennyire nem mindegy, mit fogyasztunk, hiszen a sok vegyszer nagyon káros hatással van az emberre és a környezetére is.
—————————————————————————————————————–
Egy egészséges étel receptje: a kölesfasírozott
Hozzávalók:
20 dkg köles főzve
1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
1 nagy sárgarépa főzve és összetörve
Lestyán és petrezselyemzöld, apróra vágva
Kevés főtt zeller
1 gerezd áttört fokhagyma
1 kávéskanál só
Elkészítése: ha a kölest, répát, zellert sós vízben főzzük, akkor nem teszünk a masszába sót. Ha kihűlt, az egészet összekeverjük, pogácsákat formázunk belőle, és a kiolajozott tepsiben kisütjük.