
Sok volt a kajszi, de a szilva vitte a prímet a 11. alkalommal megrendezett Pálinka, Likőr és Pogácsa Mustrán.
Néma főhajtással adóztak az évtizedes hagyománnyal rendelkező bírálat résztvevői a tavasszal elhunyt dr. Gyenesei István előtt, aki zsűrielnökként szinte a kezdetektől fogva hasznos tanácsokkal, útmutatással látta el a mustrára nevezőket. Jégl Zoltán, a szervező Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke szerint jórészt neki tulajdonítható, hogy mára – a korábbi 75%-ról – a beérkezett minták 86%-a ért el minősítést.
Az előkészületek során idén 80 mintát értékelt a kecskeméti Trepák János, az ország legnagyobb kereskedelmi pálinkafőzőjének tulajdonosa által irányított szakavatott zsűri. Az anonim, csak számmal ellátott minták között 21 arany, 17 ezüst és 18 bronz minősítés lelt gazdára. Nemcsak Komlóról, hanem többek között Hosszúhetényből, Szászvárról, Kaposvárról, Köblényből és a testvértelepülésekről is érkeztek párlatok. A pálinkák gyümölcsalapja széles palettát fedett le: sok volt a kajszi, de minőségben a idén szilva vitte a prímet. A teljesség igénye nélkül – cseresznyéből, meggyből, fügéből, sárga- és vadszilvából, körtéből, eperből, berkenyéből, birsalmából és birskörtéből, naspolyából, kökényből, valamint a szőlő több fajtájából (irsai, Izabella, Jázmin stb.) készültek az idei minták.
A párhuzamosan zajló likőrök versenyében 8 aranyminősítés mellett egy ezüst és 5 bronz született. És ha pálinka, akkor az „életmentő” pogácsák is megmutatták magukat. Sajtos, tejfölös, baconos, túrós változatok kerültek a zsűri elé, majd a pálinkák mellé.


Eredmények:
A legjobb „bányász” pálinka: Sashalmi Lajos (sárgaszilva)
A legjobb női pálinka: Békési Veronika (irsai)
Komló legjobb pálinkája: Olárnyik Tibor (körte)
A mustra legjobb pálinkája: Jégl Zoltán (szilva 2024)
A legjobb likőr: Rieger Zsuzsa (szeder)
A pogácsák versenyében Dunai Rebeka (vajas, tejfölös) szerezte meg az 1. helyezést.


A szervezők elmondták, hogy „közkívánatra” 2025-ben is megrendezik a mustrát. Az időpont még kérdéses; akár novemberre is csúszhat, hogy a legfrissebb párlatok is versenyképesek legyenek.
