Egy lelkes Kanizsai csapat a fejébe vette, hogy belevésik nagy betűkkel dödölléjük receptjét a Hungarikumok „nagykönyvébe”. Ételük már nemzeti értéknek minősül. Jelenleg egy három részből álló piramis alsó harmadában helyezkedik el a Kanizsai dödölle, amiután kiemelkedő nemzeti érték végül Hungarikum válhat belőle. Közel két éve folyik a népszerűsítése a krumplis étküknek, hogy végül októberben eldőljön, méltó helye van 57.-ként a magyarságot szimbolizáló termékek sorában.
A „hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.
Az összeszokott csapattal a Komlói Ízek Utcája nevezetű rendezvényen találkoztunk. A sátor alatt gőzölgő birkapörkölt nem tudta elvonni a köretről a figyelmet, hiszen a legnagyobb odaadással készült az első asztalra hulló krumplihéjtól a „Jó étvágyat” elhangzásáig.
Szabados Gyulával önkormányzati tanácsadóval beszélgettünk, aki két éve állt a küldetés élére Nagykanizsán.
„Legfőbb célunk, hogy a dödöllénket ne csak Zala megyében ismerjék, hanem szerte az országban mindenhol – árulta el törekvésüket a kanizsai csapat vezetője, majd hozzátette: térségünk régi étele egyben zászlós hajónk is lehet a jövőben. Krumpli, liszt, só egyszerű keveréke találkozik szakértő kezekkel, és egy forró serpenyővel. Az olajtól gyöngyöző krumplis masszát kemény lángon hirtelen pirítják enyhén kérgesre.
A titkos receptet firtató kérdésünkre csak mosoly volt a válasz. Ugyanis a receptet nem titkos. Az odafigyelés és a krumpli kiválasztása számít. Az Agria, Desiree és a Hópehely burgonya, ami a legmegfelelőbb dödöllének, ahogy a szakemberek mondják ezek a „lisztesebb” burgonyák.
Idén megmérettettük magunkat a Karcagi Birkafőző Fesztiválon. Egy hat fős csapattal indultunk – Bajcsai Nyugdíjas Klub – ahol a 2013 óta hungarikumnak számító birkapörkölttel megnyertük a zsűri fő díját. Itt találkoztunk a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület képviselőivel, akik meginvitáltak minket a Komlói Napokra, hogy mutassuk be a dödöllénket – magyarázta komlói látogatásuk előzményeit Szabados Gyula.
Mi is úgy gondoljuk, a „szegény ember étele” méltóképp sorakozna fel a magyar jelképek között.