
A halételek mellé gyakran fogyasztunk fehérbort. Ez nem véletlen, ugyanis a fehérborok ízvilága kitűnően harmonizál a halas ételekkel. Most ahhoz adunk tippeket, hogy pontosan milyen fehérbort válasszunk egy tonhalsteakhez, ha biztosra akarunk menni, és végül elárulunk egy gourmet-titkot is, amivel fényűzővé varázsolhatjuk az ünnepi vacsorát.
Milyen halhoz milyen bort?
Nem csak az lehet a kérdés, hogy a tonhalhoz milyen bort válasszunk, hanem az is, hogy az egyes halfajtákhoz mi illik. Bármilyen bort is választasz végül, fontos, hogy mindig minőségi legyen. A Borsuttogó webáruházban prémiumkategóriás borokat találsz, így ha itt vásárolsz, garantáltan a legmagasabb minőséget fogod kapni.
A fehér húsú halak mellé – mint amilyen például a tőkehal – a könnyű, savas fehérborok jelentenek nyerő párosítást. Míg ha fűszeresebb fogás készül, akkor jöhet egy karakteresebb vagy akár édesebb bor is. Kitűnő választást jelent ilyenkor a Riesling, amelyben bármelyikre találhatunk példát, hiszen a Riesling lehet száraz, de édes is. Változatos, ezerarcú fajta, amely jól harmonizál a fűszeres halételekkel, mert jól ellensúlyozza annak erősebb ízeit.
A tonhal a makrélával és heringgel együtt a zsíros halak táborába tartoznak. Intenzívebb ízvilággal rendelkeznek, így melléjük másféle fehérbor lesz a jó választás, például egy finom Chardonnay.
A tonhalsteak lehetséges párjai
Az eddigiekben inkább csak általános útmutatást adtunk, amit nem feltétlenül lehet egy az egyben ráhúzni minden halételre. Nagyon sok múlik az elkészítés módján, azon, hogy van-e mártás és ha igen, milyen, vagy hogy mi lesz a köret a hal mellé.
A tonhalsteak egyszerű elkészítési módja puha és ízletes ételt eredményez. Ehhez egy tölgyfahordóban érlelt Chardonnay olyan párosítást jelent, ami egyértelműen mutatja, hogy a menü összeállítója érti a dolgát. Az üde és friss fehérbor meg tudja mutatni a tonhalnak a sült, steakre jellemző ízét.
Készíthetjük azonban a sült tonhalat krémes mártásokkal is, mint amilyen a citromos-gyógynövényes krémmártás. Ebben az esetben bátran kipróbálhatunk egy Sauvignon Blanc-t.
Ha viszont úgy sütjük a halat, hogy a bőre ropogós legyen, akkor egy kaliforniai rozébor lesz a legjobb választás. Nem csak ehhez passzol, hanem a füstölt tonhalsteakhez is. Ez az étel kifejezetten erős, intenzív ízvilágú, ezért a hal és a bor mellé kínáljunk krémsajtot és pirítóst. Meglátjuk, hogy ellenállhatatlan együttest alkotunk vele!
A gourmet-titok
Létezik egy olyan párosítás, ami a gasztronómia új dimenzióit tárja fel a fogyasztók előtt, amellyel a vacsorát luxusélménnyé emeljük.
Ebben a kombinációban a tonhal zsírosabb textúráját ellensúlyozzuk úgy, hogy elegáns és kifinomult módon harmonizáló összeállítást hozunk létre: egy komplex Champagne és a tonhalsteak párosa adja majd ezt az élményt.
Ezek a párosítások nem csupán ünnepi alkalmakat aranyozhatnak be, de különlegessé tehetünk velük egy hétköznapi vacsorát is.
Kiemelt kép: https://borsuttogo.hu/