
Felmerülhet a kérdés, hogy bár manapság már vannak minőségi hűtőszekrények és fagyasztógépek, mosogatógépek és mikrohullámú sütők, de vajon hogyan éltek elődeink? A modern háztartási berendezések megjelenése előtt az élet nemcsak nehezebb, hanem időigényesebb is volt.
A legtöbbeknek kreatívnak kellett lenniük, ha hosszú ideig akarták tárolni az élelmiszereket. De vajon hogyan zajlott a mosás, a hűtés, a melegítés a mosógép és a hűtő megjelenése előtt? Ebben a cikkben mindenkit beavatunk abba, hogy milyen volt az élet ezen berendezések nélkül.
Mosás mosógép nélkül?
Manapság az onlineMárkaboltok minőségi mosógépeinek megjelenése előtt a mosás az egyik legnehezebb és legtöbb időt igénylő házimunka volt. Akkoriban mindenki kézzel mosta a ruhákat, textileket, amely nemcsak megerőltető volt, de fizikai erőfeszítést is igényelt. A munkát általában folyóban, patakokban, esetleg nagyobb dézsákban végezték el. Ehhez először beáztatták a ruhákat, végül szappannal vagy lúggal dörzsölték be, amit mosódeszkán tettek meg. Ennek használata szintén megterhelő volt, főleg a vastagabb darabok esetében.
Nem beszélve arról, hogy a centrifugálást és az öblítést sem a gép végezte. Minden mosószermaradványt el kell távolítani, majd kicsavarni a ruhákat, hogy aztán a napon vagy a szárítókötélen megszáradjanak.
Hogyan oldották meg az ételek hűtését?
Mielőtt még hűtőszerkénybe pakoltuk volna az ételeket, különféle módszereket alkalmaztak ezek frissen tartására. Az élelmiszertárolás egyik legmodernebb módja Perzsiában jelent meg még i.e. 400 körül. Akkor egyfajta Yakhchal nevű építményeket használtak erre, amik vályogtéglából készültek. A kupolás épületek közül sok még ma is áll, amit akkor hat láb vastag fallal szigeteltek.
A hűtés egyik legelterjedtebb módja azonban a jégverem és jégszekrény használata volt. Előbbi földbe vájt gödör, amit szalmával és fűrészporral szigeteltek, télen jeget töltöttek beléjük. A jégnek köszönhetően hosszú ideig hűvösen maradt, ezáltal az ételek sokáig frissek és ehetőek maradtak. Népszerű módszer volt még a sós vízben való áztatás és füstölés, amit gyakran még ma is használunk.
Ételek tárolása hűtőszekrény nélkül
Az étel tárolása a fagyasztók és a hűtők előtt még komoly kihívást jelentett. A sózást húsokhoz és halakhoz alkalmazták, majd szárították vagy füstölték, ezzel akadályozták meg a baktériumok elszaporodását, az élelmiszer romlását.
A mai napig alkalmazott technika a befőzés, hiszen a gyümölcsöket és zöldségeket üvegbe zárva, forró vízzel hőkezelve sokáig eltarthatták. Bevett módszer a szárítás, főleg a gyümölcsök és zöldségek esetében. A szárított élelmiszereket végül hűvös és száraz helyen tárolták, hogy hónapokig, akár évekig elálljanak.
Elmondható tehát, hogy már a háztartási berendezések előtt sem volt lehetetlen a háztartás fenntartása, csak kreatívnak kellett lenni.