Mintegy száz mintát értékelt a szakavatott zsűri az ötödízben megrendezett komlói pálinkamustrán. A pálinkák nélkülözhetetlen kísérői, a kiváló pogácsák sem hiányozhattak a mustráról.
A Hotel Béke sörkertjében rendezték a 6. Nemzetközi Pálinka, Likőr és Pogácsa Mustra eredményhirdetését. A szaktekintélyekből álló – Bolyhos László, Gyenesei István és Trepák János által fémjelzett – zsűri 101 mintát értékelt.
Páva Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület alelnöke, a mustra főszervezője köszöntőjében a rendezvény fél évtizeddel ezelőtti indulására emlékeztetett. Köszönetét fejezte ki – a Gyulai Pálinka Fesztiválon hat alkalommal első díjat nyert – dr.Gyenesei Istvánnak, aki évente több alkalommal tart előadást Komlón a pálinkakészítés fortélyairól.
Páva Zoltán elmondta, hogy az idei mustrára 101 minta érkezett, ami bár szám szerint kevesebb, mint az előző évben, ám örömteli, hogy jobb minőségű pálinkák kerültek a zsűri asztalára. Látszik – mutatott rá, hogy a nevezőket érdekli a pálinkafőzés, és ez egyezik a Tisztelet Komlónak Egyesület törekvésével, ami a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítésére vonatkozik.
Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke a számok tükrében értékelte a rendezvényt. Összesen 31 fő adott le mintát, sőt három testvértelepülésről, valamint Albániából és Boszniából is érkezett párlat. Elmondta, hogy idén a likőrök kategóriájában is eredményt hirdetnek. Ebben a kategóriába idén 12 pálinka alapú likőr versengett. Kiemelte, hogy felfelé ívelő pályát fut be a mustrán a minőségi pálinkák mennyisége. A korábbi 50%-ról mára 70%-ra emelkedett az arany-, ezüst- és bronz fokozatot elért pálinkák száma. Mindez minden bizonnyal köszönhető Gyenesei István komlói tanfolyamainak.
Ferenczy Tamás, a Komló Összeköt Egyesület polgármester-jelöltje, a rendezvény fővédnöke jó eredményt kívánva gratulált a résztvevőknek, dicsérte a nívós pálinkamustrát, a profi szervezést, a minősítések szakértelmét.
A mustrán 27 arany, 24 ezüst és 20 bronzminősítés született. Az elismeréseket Hohn Krisztina, korábbi mánfai polgármester, az Új Kezdet országgyűlési képviselője adta át.
A mustra legfiatalabb mintája egy alig egyhetes feketeribizli-pálinka lett, a legidősebbnek járó címet pedig egy 1984-ben készült körtepálinka kapta.
A kategóriák győztesei:
Az zsűri döntése értelmében az idei mustra legjobb pálinkája Gonda Tibor 2018-as szilvája lett. A legjobb “komlói pálinka” címet Budi Zoltán 2018-as ágyas szilvapálinkája érdemelte ki. A kistérség legjobbja Lóga Zoltán feketeribizli-pálinkája lett. A legjobb női pálinka idén Salamon Zsuzsa nevéhez fűződik, aki 2018-as meggypálinkával nevezett a versenyre. A mustra legjobb bányászpálinkája címet Hoffmann Mihály 2018-as szilvapálinkája nyerte.
A legjobb pálinka alapú likőr idén Sipos Mária 2017-es mézes törköly friss meggyágyon elnevezésű párlata lett. A legjobb külföldi párlat Neckartenzlingenből érkezett, Jürgen Schalkhammer nevéhez fűződik.
A pálinkamustrával párhuzamosan zajlott a pogácsák megmérettetése. A Papp Attila pékmester vezetésével bíráló zsűri a legjobbnak Kalló Tímea lilahagymás pogácsáját tartotta. Eredményes versenyt zárt Pappné Balogh Viktória is, aki tejfölös pogácsájával arany minősítést és különdíjat is kiérdemelt.
A résztvevők „részeges” pogácsával, sajtos rúddal, hajtogatott túrós pogácsával, túrós pogácsával, paprikás-tejfölös és káposztás pogácsával neveztek a versenyre.