A borkészítés egyik fontos mozzanata a must feldolgozása, ami gondos körültekintés hiányában akár halálos balesetek forrása is lehet.
A mustgáz okozta szerencsétlenségek leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza, ugyanis sokan nem veszik komolyan a színtelen, szagtalan gáz okozta veszélyt. A szakértők szerint 100 liter18 fokos mustból 9 kilogrammgáz termelődik. A mustgáz terjedése során olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. A tapasztalatok szerint a tragikusan végződő balesetek szinte kizárólag kis borpincékben fordulnak elő. A mustgáz jelenléte nem érzékelhető, mivel sajátosságából adódóan szagtalan.
A tragédiák megelőzésére a hagyományos módszereket javasoljuk:
A pincébe derékmagasságban tartott és botra erősített gyertyával tanácsos lemenni. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.
A megfelelő szellőzés kialakításával, vagy a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid.
A mustgáz mérgezést szenvedő, eszméletet vesztett ember mentését csak kellő óvatossággal, körültekintően lehet elvégezni. Ha ugyanis a másik segítségére siető ember lehajol, belélegzi a gázt, előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik.
Amennyiben ilyen balesetet észlelnek, akkor azonnal tárcsázzák és kérjenek segítséget az illetékes igazgatóság műveletirányító ügyeletétől a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon.
Kereskedelmi forgalomban kapható egy olyan riasztóberendezés is, amely jelzi a mustgáz jelenlétét.
Forrás: Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Komlói Hivatásos Tűzoltóparancsnokság