
Bonyhádi társaság vitte el a fesztivál nagydíját. Komlói kolbásztöltők is felfértek a dobogóra az ismételten remek hangulatú rendezvényen.
A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, valamint Komló Város Önkormányzata szervezésében 14. alkalommal bontottak asztalt a Komlói Nemzetközi Kolbászöltő Fesztivál résztvevői.


Mintegy 80 csapat és számos érdeklődő részvételével vette kezdetét Komló és térsége legnagyobb gasztronómiai rendezvénye.


Aki bemerészkedett a küzdőtéri forgatagba, az a szinte állandó komlói, Komló környéki és baranyai résztvevők mellett határon túli ismerősökkel is összefuthatott az asztalok között. Itt voltak a horvátországi Pélmonostorról, a németországi Bellingenből, és Kárpátaljáról is érkezett kolbásztöltéshez remekül értő társaság.


A 6 fős csapatoknak közel 2 óra állt rendelkezésére, hogy feldolgozzák, ízesítsék, végül készre formálják a tölteléket. A másfél évtizednyi gyakorlás éreztette hatását: egyre profibb módon használták a kézi darálót és kolbásztöltőt résztvevők. Még az sem zavarta meg a munkafolyamatot, ha egy-egy kupica pálinka érkezett a szomszéd asztaltól.
Izgalmas látványossággá váltak a csapatok formaruhái, valamint az asztalok dekorációja. Egy néprajzkutató akár diplomamunkának is felfoghatta volna ezek elemzését.
A „fehér füst” öt óra táján szállt fel. A Pichler József Schnitta-díjas éttermi mester, címzetes egyetemi docens által fémjelzett zsűri – alaposan „megrágva” a döntést – fesztiváldíjat, 1-3. helyezésért járó elismeréseket és különdíjakat osztott ki eredményhirdetéskor.


Eredmények:
Fesztiválnagydíj: Kolbász-kommandó 1. Családi Garázs-Bagázs 2. Kerékdombi Barátok 3. Sáfrány Szobafestés


Különdíjasok: Bellingem, Komlói Fűtőerőmű, Töltőállomás, Rézhajlítók, Power Max, Drávamenti Kolb-ászok, Kerékhegyi Tö/l/tögetők, Tánczos Team, Slepp, Jagd, Cool Bikák, Kom-Law, OTP Kolbász-kommandó, Lippói Német Nemzetiségi Önkormányzat.
A jó hangulatról a rendezvény teljes ideje alatt a Perfect Slágerzenekar és a Wery- Take Retro Band gondoskodott.
Gondolatok a fesztiválról:
Dr. Hoppál Péter, kormánybiztos, városunk országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke elmondta, hogy amióta Polics József irányítja, kinyílt a város. Megpróbál minden közösségi műfajban a térség vezető települése lenni. Hálásak vagyunk, hogy feltette Komlót a gasztrokultúra térképére. Ez egy szenzációs rendezvény – fogalmazott a rendezvény fővédnöke.
Dr. Őri László, Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, hogy a komlói kolbásztöltő fesztivál a baranyai települések számára egy közösségi hellyé, találkozási ponttá vált. Megnyitó gondolatai között megköszönte a magyar kormánynak, hogy minden évben támogatója a kolbászfesztiválnak, mely közös élményt, közös emléket jelent a résztvevők számára.
Polics József, Komló polgármestere, a fesztivál fővédnöke örömét fejezte ki, hogy rendezvényünk állja az összehasonlítás próbáját a békéscsabaival. Jelezte, hogy ebben sohasem kételkedett – mosolyogva hozzátette, hogy ez azért van, mert a baranyai lányok a legszebbek, amihez jó kolbász kell, ráadásul ahogy a magyarok, mi komlóiak is nagyon jól tudunk keverni. Egyedinek nevezte a sorrendben 14. rendezvényt, amely immáron a fővédnök dr. Nagy István vezette Agrárminisztérium partneri támogatásával valósul meg. Zárásként, igazi lokálpatriótaként a kézilabdamérkőzések szurkolóitól idézett: „Nektek csak egy város, nekünk az életünk. Hajrá Magyarország, hajrá Komló!” – zárta gondolatait önkormányzatunk vezetője.
Pichler József Schnitta-díjas éttermi mester, címzetes egyetemi docens, a zsűri elnöke: Az elmúlt évek legsikeresebb fesztiválja volt az idei. Nagyon jóízű kolbászokat kóstoltunk. Nem tértek el ízekben a hagyományostól – ahogy sajnos máshol tapasztalom. Nagyon sokat adtak a résztvevők a formára, a külsőségre is, megjelenésre is gazdagok voltak a minták. Jó volt a hangulat, ami idézte a korábbi falusi disznóvágásokat.
Milyen a jó kolbász? – A magyaros ízeket felvonultató, enyhén csípős, mégsem túlfűszerezett, zamatos ízű. És eléggé kemény ahhoz, hogy eltartható legyen. Csak egy baj van, hogy a hús alapanyaga nem olyan már, mint régen. Korábban a kondás által makkoltatott 2 mázsás disznó húsának íze más volt. Ennek ellenére azt mondhatom, hogy a ma fellelhető alapanyagból, a mai fűszerekkel nagyon jó kolbászok készültek itt Komlón – fogalmazott Pichler József.
Szarka Elemér, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület vezetője, a Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál főszervezője: Ismét fergetegesen jó volt a hangulat. Várták a csapatok ezt a találkozást. A mai ittlét, a találkozás öröme és talán a tárgyi feltételek megléte együtt azt eredményezte, hogy aki akarta, az jól érezte magát. Ezért érdemes fesztivált rendezni.