
A keserű likőrök, avagy bitterek, esetleg gyomorkeserűk, már évszázadok óta népszerűek a fogyasztók körében. Kezdetben elsősorban gyógyszerként voltak ismertek, például az emésztési problémák kezelésére.
Idővel azonban egyre többen fordultak a fogyasztásukhoz élvezeti célból is, köszönhetően az egyedi, különleges ízviláguknak.
A Drinkmix keserű likőr kínálatában számos klasszikus és modern ízvilágú gyógynövénylikőr közül választhatsz az ízlésednek és hangulatodnak megfelelően.
Egy legendás likőr eredete
A mindenki által ismert Jägermeister gyógynövénylikőr receptje és kitalálása Curt Mast ecetgyáros fiához köthető. Az eredeti receptúra 1934-ben készült el, hosszas kísérletezést követően. Pontosan 56 féle fűszernövény, virág, gyökér és gyümölcs egyvelege alkotja a 35%-os alkoholtartalmú, jellegzetes és kirobbanó ízvilágú likőrt.
Az elnevezése az alkotó vadászszenvedélyére és az első célközönségre utal, melyet a palackon is megjelenített Oskar von Riesenthal költeménye is jelképez, amely a vadász vad iránti tiszteletét fejezi ki.
Így készül a vadászok itala
A Jägermeister tradicionális és titkos receptúráját mindig csupán páran ismerik egészen pontosan. Miután pontosan kimérték a gyógynövényekből és fűszerekből álló összetevőket, ezeket megőrlik, majd száraz keveréket készítenek belőlük. Ezután egy 70%-os alkoholt és vizet tartalmazó elegyben négyszer-ötször áztatják az alkotóelemeket. A meghatározott ideig tartó maceráció után ezt az alapot egy teljes éven keresztül pontosan 445 darab hatalmas, akár 10 000 literes tölgyfahordóban érlelik tovább. Mielőtt leszűrnék és palackoznák, karamellt adnak hozzá.
Új generációk ízléséhez igazodva
Az évek során a főzde felismerte, hogy lépést kell tartani a változó fogyasztói ízlés világával. Ezért számos új ízvilágot is kikísérletezett. Kóstolhatunk vaníliásabb, fásabb jegyeket magán viselő, hordóban érlelt karaktert. A csípős ízek kedvelőinek a gyömbérrel és chilivel fűszerezett verzió lesz a kedvence. A kávéfanatikusok egy cold brew coffee-val megspékelt stílust kóstolhatnak. Míg a legújabb trendek a citrusos, friss, fiatalos ízvilág felé tolódtak, az alaplikőr narancsos aromákkal egészül ki. Ez pedig tökéletesen illeszkedik az elmúlt években népszerű koktélforradalomhoz.
Miből ered a jótékony hatása?
A keserű likőrök gyógyhatása a bennük található gyógynövények, fűszerek és természetes kivonatok miatt van. Ezek az összetevők nemcsak az italok különleges ízvilágát adják, hanem kedvezően hathatnak az emésztésre, hiszen stimulálják az emésztőnedvek termelődését, így javítják az ételek lebomlását, felszívódását és enyhítik a puffadást.
De jótékony hatással lehetnek az immunrendszerre is, mert oldják a stresszt, javítják a keringést, és gyulladáscsökkentő hatásuk is lehet. Persze az alkoholtartalma miatt csak mértékkel szabad fogyasztani.
Akár a klasszikus, akár az új ízekre vágysz, válogass a fentebb említett italkereskedő gazdag keserűlikőr szortimentjéből!