
Hallottál már a K2-vitaminról, és tudod is miért van rá szüksége a szervezetünknek? Nem vagy egyedül, ha semmilyen információval nem rendelkezel, hiszen mostanáig nem sokat lehetett tudni róla, ezért ez a cikk erről szól.
Véralvadásban betöltött szerepe már régóta ismert, és az orvos, aki ismeretlen tápanyagként azonosította, a különböző populációk körében a betegségek és a táplálkozás közötti összefüggéseket tanulmányozva azonosította. Azóta már az is köztudott, hogy a nyugati típusú táplálkozásban csekély mennyiségben van jelen. Mi ez a szerves vegyület, és miért olyan fontos a bevitele? Cikkünkben ennek jártunk utána, tarts velünk, és ismerd meg a K2-vitamint!
A szervezet számára szükséges vitaminok
A táplálékaink a vitaminok legfőbb és elsődleges forrásai, de egyes állapotok, betegségek megnövelik a vitaminszükségletet, így mesterséges pótlásuk válhat szükségessé. Ehhez kínál a BodySelect prémiumminőségű vitamin és ásványi anyag étrend-kiegészítőket.
Többféle vitamint ismerünk, vízben és zsírban oldódóakat, amelyekre még ha kis mennyiségben is, de szükségünk van a különböző élettani folyamatokhoz, a szervezet egészséges működéséhez. Ezek közé tartozik a K2-vitamin is, amely méltatlanul nem szerepel a mindenki által ismert vitamintoplistán, pedig nélkülözhetetlen. Jelentőségét mutatja, hogy számos korszerű vitaminkészítményben a D3-vitaminnal együtt szerepel, mivel a 2 vitamin együttesen járul hozzá a kalcium-anyagcsere normál funkciójához.
Egy vitamincsalád tagja
A K2-vitamin vagy menakinon a K-vitamin egyik formája, amely az állati eredetű és fermentált élelmiszerekben található meg. Másik formája, a K1-vitamin vagy fillokinon a növényi eredetű táplálékokban fordul elő, és amelynek egy részét a szervezet K2-vé képes alakítani.
A K-vitaminok fehérjék aktivátoraként működnek, és a véralvadásban, a szív egészséges működésében, a csontok, szövetek kalcium-anyagcseréjében vesznek részt. A zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartoznak, így a szervezet képes a raktározásukra, nem ürülnek ki a vizelettel, vagyis nem szükséges a naponta történő pótlásuk.
A K2-vitamin legismertebb formái az MK-4 és az MK-7, amelyek kulcsszerepet játszanak a szervezet egészséges működésében.
Miben található K2-vitamin?
Mivel a K1-vitaminok egy részét K2-vé alakítja át a szervezet, fontos, hogy K1-vitaminban gazdag élelmiszereket is fogyasszunk, ilyenek a zöld leveles zöldségek, például a fodros kel, a spenót, a mángold, a brokkoli, a kelbimbó, továbbá számos hüvelyes.
K2-vitamint tartalmaz jelentősebb mennyiségben a szarvasmarha és más állatok húsa, mája és belsőségei, valamint a tejtermékek és a fermentált élelmiszerek, például a savanyú káposzta, a kimchi.
Mint minden más vitamint, a K2-vitamint is érdemes elsősorban természetes forrásokból bevinni, de megnövekedett igény esetén mesterséges pótlása is lehetséges. D-vitaminnal kiegészítve fokozhatjuk a hatását, így érdemes olyan étrend-kiegészítőt választani, amelyben mindkettő megtalálható.