
Nem hozott balszerencsét a tizenhármas szám, több mint egy évtizede töretlen a sikere a komlói kolbásztöltőnek.
A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és Komló Város Önkormányzat közös szervezésében az idei kolbásztöltő fesztiválra 80 csapat adta le a jelentkezését. A nemzetközi jelleg ezúttal is adott volt, hiszen Franciaországból, Szlovákiából, Németországból, Horvátországból és Kárpátaljáról is érkeztek delegációk. Az idei évben egykori bányásztelepülések is kedvet kaptak a töltéshez, Várpalota, Pusztavám és Szászvár csapatai Jószerencsét! üdvözléssel köszöntötték a szomszéd asztalnál ülőket. Újdonságot is tartogatott az esemény, ugyanis idén először a térség termelőinek bemutatkozási lehetőséget biztosított a rendezvény, megmutatva ezzel a sokszínű baranyai vidéket.

A megnyitón dr. Őri László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte elsőként a csapatokat: „Ez a város fontosnak tartja a hagyományok őrzését. Nem csak a bányászmúltnak, hanem a közösségi összetartozásnak is hagyománya van Komlón, amelynek egyik szimbóluma ez a kolbásztöltő fesztivál” – jegyezte meg. A fesztivált Polics József polgármester nyitotta meg: „Ez egy olyan nap, amikor nemtől, kortól és nemzetiségtől függetlenül mindenki együtt jól érzi magát. Kívánok mindenkinek jó idő- és kolbásztöltést a mai napra.”

Az esemény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és védnöke Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő nem tudott jelen lenni a megnyitón, de távollétükben is sok sikert kívántak a töltőknek.
A fesztivál előtt Szarka Elemér, az egyik főszervező, dr. Barbarics Ildikó, a KÖT frakcióvezetője és Polics József polgármester jelentkezett be egy rövid interjúban.
A csapatok 10 óra után vehették át a számukra biztosított tíz kilogramm húst, amelyet felvágtak, daráltak és egyedi receptúrák szerint ízesítettek, majd bélbe töltöttek. A zsűri délig várta a mintákat, amelyet szigorú pontozási rendszer szerint értékeltek.
Minden évben elhangzik, hogy nincs szükség a minták dekorálására, de több helyen fel lehetett fedezni zöldségeket a tányérokon bízva egy kis előnyben az esztétika által. Az asztalok dekorációi, a hidegtálak kompozíció és a jelmezek viszont évről évre ötletesebbek és kreatívabbak.





A fesztiválon a Perfect Slágerzenekar, a Wery-Take Retró Band és DJ Dominique biztosította a talpalávalót, a szünetekben pedig két alkalommal tombolasorsoláson találtak gazdára értékes ajándékok.
A szakmaiságból idén sem volt hiány, a Pichler József Schnitta-díjas éttermi mester, címzetes egyetemi docens által vezetett zsűri már sok éve bírálja a komlói fesztiválon töltött kolbászokat, aminek köszönhetően nem csak az aktuális évről tud véleményt formálni, hanem sok évre visszamenőleg ismeri a klasszikus és kísérletező helyi recepteket.

„Aki ma díjat nyert azok mind szép, elegáns és hagyományoknak megfelelő kolbászokat készítettek. Némi fejlődés tapasztalható az elmúlt évekhez képest, de sokszor becsúsznak olyan összetevők – például cékla -, amelyek nem illenek a magyar konyhához. Az, hogy melyik a legjobb ízű az egy szubjektív dolog, a hatfős zsűrinek nehéz dolga volt. A jövő évre vonatkozóan jó lenne, ha maradnának a csapatok a hagyományos receptnél, amely egyszerű: só, bors kétféle paprika és esetleg fokhagyma. Fontos továbbá a darálás minősége és a leadott mintának a mennyisége.” – mondta el véleményét az idei év kolbászairól a zsűri elnök.
Pichler József továbbá kiemelte a fesztivál jó hangulatát, amely gyerekkorának a disznóvágásait, a népi hagyományok ápolását adják vissza számára minden évben.
Számos különdíj is gazdára talált, azonban a zsűri, mint minden évben felállította a végső sorrendet, és odaítélte a fesztivál díját is:
A dobogó harmadik fokára a Mánfa csapata, a másodikra a Szászi kolbászok csapata, a legfelső fokára pedig a Szabolcsi húsfeldolgozó csapata állhatott. Az idei év fesztiváldíját a Komfort üzlet csapata vehette át klasszikus ízvilágú kolbászáért.
A komlói kolbásztöltő fesztivál nem csak egy gasztronómiai verseny, hanem egy olyan közösségi ünnep, amely során rég nem látott barátok, ismerősök találkozhatnak és együtt mulathatják át a napot finom falatok és italok kíséretében. A szervezőcsapat ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki segített és támogatta a rendezvényt.
Megüzenték: jövőre találkozunk!