Előbb a pedagógusok, majd a szülők ismerkedhettek a január 1-jével életbe lépő menzareform részleteivel a közelmúltban tartott iskolai fórumokon.
Szinte valamennyi komlói nevelési-oktatási intézményben részletes tájékoztató hangzott el a közétkeztetéssel kapcsolatos változásokról. Erre azért volt szükség, mert – többszöri halogatás után – januártól életbe lép az úgynevezett menzarendelet, amely az eddigieknél jóval pontosabban és egészségesebb ételekben írja elő a menüket.
A tájékoztatókon elhangzott: a felmérések azt mutatják, hogy 100 óvodás közül 10 túlsúlyos, ugyanennyi alsó tagozatos közül 15, míg a felsősök között 18 küzd súlyfelesleggel.
Horváth Hilda, az ÁNTSZ munkatársa a jövő egészségügyi problémájaként a magas vérnyomást és a cukorbetegséget nevezte meg, mely 3-szor nagyobb eséllyel érintheti az elhízott gyermekeket.
A szakember elmondta, hogy a vizsgálati eredményekből az is kitűnik, hogy bár a gyermekek jól lak(hatnak)nak az iskolai menzán, a sok bevitt energia mellett mégis kevés fehérje és vitamin kerül a szervezetükbe.
Ennek tudatában a döntéshozók is felismerték, hogy jogszabály-változtatásra van szükség. A „menzarendelet” – a számtalan változás között – például lefekteti, hogy 10 nap alatt miből mennyit, és milyen formában fogyaszthat a gyermek.
A legfőbb cél a só- és cukortartalom csökkentése, amit Peti Bálint, a MEVID kereskedelmi igazgatója is megerősített. Hozzátéve, hogy a sómennyiséget fokozatosan kell csökkenteni 2020-ig bezárólag.
Ugyanakkor több tejet, zöldséget, gyümölcsöt ígérnek januártól, a kenyérkínálat pedig a rozsos irányába tevődik át. Több alkalommal kerül gyermekeink tányérjába hal és máj, felbukkannak a vadételek, ezzel szemben – sokak kedvence – a rántott hús és a tészta (különösen az édes változatúak) ritkább vendég lesz az asztaloknál.
A készételeket nem lehet majd utólag cukrozni, és tilos lesz a sótartalmú ételízesítők használata – az asztalokon nem lehet só- és cukortartó. Tejfölt és tejszínt kizárólag ételkészítéshez lehet felhasználni, nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt, illetve zsíros húsokat az étkezéskor a menzákon.
Változik az étkezési normarendszer is. A tervek szerint korcsoportokra külön norma vonatkozik majd, ami látható lesz a térítési díjakban is. Utóbbival kapcsolatban már tudható, hogy kisebb mértékben várható emelkedés, ennek egy részét azonban az önkormányzat átvállalja. Maradnak a korábban működő kedvezmények is: a három- vagy többgyermekes családok gyermekei féláron, a rászoruló, nehéz helyzetű diákok pedig ingyen étkeznek a továbbiakban is.