1984 februárjában rendezték meg az első borversenyt Mecsekfalun a kultúrházban, melynek a szőlő művelése, a kordonos módszer elterjesztése, az egészséges szőlőfajták megválasztása, a még megtalálható direkt termők elhagyása, a borkezelés szakszerű elsajátítása volt a célja.
Az idei borverseny bevezetéseként az elmúlt 30 évre emlékezett Páll Lajos, aki 1984-ben kezdeményezője és azóta is egyik szervezője a Mecsekfalui Házi Borversenyeknek. Elmondta, hogy az első rendezvényre csak néhányan, a másodikra már tizennégyen jelentkeztek, ma már ez a szám megközelíti a harmincat. A nevezett borminták száma pedig közel van az ötvenhez. A minőséget jelzi, hogy a városi borversenyeken is helytálltak a mecsekfalui borok. Emlékezve szólt azokról a szőlő- és borosgazdákról, akik már sajnos nincsenek közöttünk, de zászlóvivői voltak a rendezvénynek. Ők a következők voltak: Apl Mátyás, Fonyódi Péter 1, Fonyódi Péter 2, Gábor István, Major Antal, Major János, Németh János, Németh Zoltán, Schwarcz József, Völgyesi Károly.
Szilárd Antal agrármérnök, a Mecsekfalui Szőlő- és Borosgazdák Csoportjának elnöke, a borbírálat vezetője az elmúlt évi szőlőtermésről, a cukorfokról, a borok minőségéről szólt. Említést tett arról, hogy részt vett Pécsett a Szőlészeti- és Borászati Kutató Intézet metszési bemutatóján, ahol tájékoztatás hangzott el a rezisztens szőlőfajtákkal végzett kísérletekről is. Ezek a fajták ellenállnak a szőlők különböző betegségeinek. Kiemelte a már ismert Biancát, a kísérletbe vett Borsmentát és az Andorkát, amelyekből készült borok kóstolása kellemes benyomást tett a jelenlevőkre.
A 30 éves idei borversenyre 24 szőlősgazda 45 bormintával nevezett, melyek többsége kiválóan szerepelt. Többen tervezik, hogy részt vesznek a városi borversenyen.
A gazdák bírálat közben bizonyára gondoltak arra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban.
A csoport következő rendezvénye május hónapban lesz, amikor a tavalyihoz hasonlóan újból megrendezik a hagyományos bormustrát.
Fotó: Péter Szabó Zoltán