Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális földprogramja keretében zajlik Komlón növénytermesztés. A zöldségfélék széles skálája növekedik a mecsekjánosi parcellákban, melyek végül a környék fogyasztóinak asztalára kerülnek.
Komló Város Önkormányzata a szociális földprogram megvalósítására pályázott sikeresen, s mintegy féléve a Komlói Városgazdálkodási Zrt. telephelyén rendelkezésre álló, közel 10 ezer m2-es területen folyik zöldségtermesztés. A mezőgazdasági startmunka jóvoltából – a közfoglalkoztatottak bevonásával – 110 fő juthatott itt értékteremtő munkához.
A parcellákban többek között karalábét, babot, patisszont, spenótot, zöldbabot, paradicsomot, burgonyát termelnek, némely zöldség esetében már a harmadik vetésnél tartanak.
A munkát nehezíti, hogy a szóban forgó földterület közel 30 éve állt ugaron. Ebből kifolyólag a rendkívül kötött talaj és nagyszámú rovar okoz bosszúságot a dolgozóknak.
A térségi összefogásnak köszönhetően a felhasznált bio- és szerves trágya is a környékről származik. Előbbi a Városgazdálkodás Zrt. által jegyzett BioMass-komposzt, utóbbi a ligeti istállókból kerül a földbe. Az öntözővizet a területen fúrt három kút biztosítja.
Polics József polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázatnak megfelelően nem csak termesztés, hanem alacsonyabb szintű feldolgozás, valamint a zöldség regionális szintű tárolása is a projekt részét képezi, aminek azért van jelentősége, mert a régióban effajta a tevékenységre egyedül Komló pályázott.
A pályázati kiírásnak megfelelően elsődlegesen a közétkeztetést biztosító konyha ellátása a cél. A megtermelt termények nagy része a kórház, illetve a közétkeztetést biztosító MEVID konyháira kerül. Ezáltal a város idősellátását biztosító szociális otthonok és a gyermekintézmények a haszonélvezői a „komlói zöldségnek”. A kertészet zöldségféléivel a keddi és a csütörtöki piacon találkozhat még a város lakossága. A tervek között szerepel a megmaradt termékek hasznosítása, ezeket a Ligeten létesült savanyítóban dolgozzák fel.